Spejdere i Hammershøj
"Nu begynder jeg at føre Dagbog for Hjortepatruljen. Vi er begyndt for en Maaned siden". Sådan skrev jeg 20. august 1946 i patruljens dagbog, som kan ses på spejdermuseet i Randers. Det var lærer Jacob Møgelbjerg, som startede troppen med to patruljer under Det Danske Spejderkorps. Senere blev startet en tredje patrulje, som bestod af lidt ældre drenge, der var i gang med at tage præliminæreksamen på det første hold i Hammershøj.
I marts 1947 blev den første spejderfest affoldt i Kroens store sal. Festen gav et
overskud på 800 kr., som blev brugt til at indkøbe to telte. Teltene var gamle camouflerede militærtelte fra krigen. De var godt slidte. Kom man i regnvejr til at røre teltdugen indefra, så dryppede det ned derfra. Og det blev man absolut ikke populær på.
De efterfølgende spejderfester blev afholdt sammen med pigespejderne. 1 1948 blev festen indledt med en indvielse afpigespejdernes nye fane. Søm blev slået i afLærer Gundersen, Møller Andersen og pigernes tropsfører Kirsten Schmidt. Efter optræden med små morsomme optrin, var der tombola, kagebod, bilvæddeløb og mulighed for at danse i den ene halvdel af salen.
1. juli 1946 blev Hammershøj pigespejdertrop oprettet under Det Danske Pigespejder-korps. Men fra 1942 havde der dog eksisteret en Hammershøjpatrulje under 1. Randers. Kirsten Schmidt var patruljefører. En cykeltur til Randers for at deltage i tropsmøder har været en udfordring. Benzin var jo ikke tilgængelig for alle! 1. Randers afgav et stort telt og 75 kr. i startkapital til troppen.
Spejderaktiviteterne var ikke så forskellige fra i dag. På møderne blev der arbejdet med knob og førstehjælp. Kompas- og kortlære indgik, når der skulle findes vej. Og beskeder blev sendt med morsetegn ***/- - -/***. Kimsleg var altid populær. Ja, og så blev der sunget fra spejdersangbogen efter bedste evne. Men det mest spændende var oplevelserne i naturen. På lejr blev lejrarbejde udfrrt med rafter og snor, og ikke mindst bålet til madlavning og lejrbål i mørket var i centrum.
Pigerne var så heldige fra starten at havde eget spejderlokale i kælderen under Apoteket, mens drengene benyttede et af skolens to klasseværelser til møder. Patruljemøder blev dog undertiden afholdt hjemme hos en fra patruljen. Efter skolens udvidelse i 1953 fik spejderne to lokaler på skolen stillet til rådighed. Nu bliver der så igen nye lokaler til de to troppe, som i mellemtiden er blevet til en fælles trop for drenge og piger. De nye lokaler bliver i den gamle stationsbygning.
Ib Trankjær